Apr 30

Вълшебна билка за спокойствие

спокойствие

 

Напрежението, токсините в околната среда, както и неправилното хранене, имат вредно въздействие върху нервната ни система. Това постепенно може да доведе до хронични състояния на стрес и безпокойство. Хроничният стрес има твърде висока цена както за телата ни, така и за нашите умове. Много дегенеративни заболявания, както и преждевременното стареене, са свързани с хронично нервно напрежение. Има спешна нужда от безопасни и ефективни стратегии за превенция, за да се пребори стреса и неговото влияние върху нервната система.

 

Ашвагандата е индийска билка със забележителни свойства за облекчаване на стреса и отлични защитни ефекти върху нервната система. Билката има силни антиоксидантни свойства, които търсят и унищожават свободните радикали.

 

Научните изследвания подкрепят успокояващата способност на Ашвагандата, тя защитава мозъчните клетки от вредните ефекти на съвременния начин на живот. Стресът може да намали нивата на антиоксидантните ензими каталаза и глутатион пероксидаза. Направено е изследване, при което е даден екстракт от Ашваганда на хора, на които предстои да бъдат изложени на силен стрес. Един час преди стресовата ситуация те са приели екстракт от билката. Вследствие не се наблюдава намаление на антиоксидантните ензими, което означава много по-леко преминаване през проблема и лесно възстановяване. Изследователите смятат, че това откритие позволява Ашвагандата да бъде широко използвана като антистрес агент.

 

Други изследвания показват ефекта на билката при хронично напрежение. Счита се, че при хроничен стрес се наблюдава дегенерация на мозъчните клетки, което в дългосрочен план може да доведе до когнитивни затруднения. След прием на екстракт от Ашваганда се наблюдава намаляване на броя на дегенериращите мозъчни клетки с около 80%.

 

Много от нежеланите ефекти на стреса са свързани с повишените нива на хормона кортизол. В изследване на негативните ефекти върху организма от нервното напрежение група хора са подложени на стрес. След това им е даден екстракт от Ашваганда. Резултатите са впечатляващи. Участниците съобщават за повишена енергия, намаляване на умората, подобряване качеството на съня и засилено чувство за благополучие.  Наблюдава се спад на нивото на кортизола с 26%, спад на нивото на кръвната захар и общо подобрение на липидния профил.

 

В Института по природна медицина в Тояма, Япония, се провеждат задълбочени изследвания върху ползите от Ашвагандата върху мозъка. Оказва се, че билката влияе положително върху регенерацията и растежа на аксоните (дълги и тънки израстъци на нервната клетка, които провеждат електрически импулси от тялото на неврона) и дендритите (разклоненията на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация от други клетки). Наблюдава се положителен ефект и върху регенерацията на синапсите (кръстовища, където нервните клетки комуникират с други нервни клетки). Тези изводи са от изключително значение за установяване ефекта на билката не само при стрес и безпокойство, но и при нервноклетъчни заболявания. Изследователите заключават, че билката може да се използва като средство за стабилизиране и  реконструкция на мрежите на нервната система.

 

Ашвагандата е доказала своите свойства за успокояване на тревожността, както и невропротективни ефекти. Проучванията за токсичност показват, че това забележително растение е безопасно и добре толерирано от  тялото, което означава, че може да бъде постоянен спътник в справянето с ежедневния стрес.

 

 

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *