Mar 12

Защо са важни антиоксидантите

защо са важни антиоксидантите

Антиоксидантите предпазват от щетите, причинени от свободните радикали. Последните са силно активни съдържащи кислород молекули, които се получават при нормалната обмяна, но клетъчното окисление се свръхактивира при редица отравяния. Щетите от свободните радикали са причина да остаряваме и отчасти са виновни за много заболявания.

 

Антиоксидантите предпазват от набезите им и защитават клетъчните органели от вредите, причинени от високата кръвна захар, токсините и възпаленията.

 

Особено голяма е ролята на еритроцитите и левкоцитите в кръвта и лимфата, които снабдяват всички други клетки с кислород и хранителни вещества и ги пазят от вредности. Тези основни функции могат да бъдат нарушени от проникнали отвън или образувани от вътрешния метаболизъм отрови. Селенът е ефективен протектор срещу тях и така пречиства тъканните течности и целия организъм, като се подпомага и поддържането на добро общо здравословно състояние. Минералът е с ключова роля за антиоксидантната защита на клетъчно равнище. За предпочитане са органично свързаните форми като L-селенометионин.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *