Jun 20

Токсини от храната

cake-pops

 

Тук спадат най-напред недоброкачествените хранителни продукти – престояли, загнили, плесенясали. Те водят не само до храносмилателни проблеми, но и нарушават функционирането на клетките, дори могат да бъдат канцерогенни.

 

Все по-масовото присъствие на химически прибавки към храната – така наречените Е-та, може да се окаже проблематично. Редица учени считат, че глутаматите и аспартамът нарушават провеждането на нервните импулси, могат да доведат до главоболие и да стимулират хранителни зависимости.

 

Е250 (натриев нитрит) е потенциален канцероген и може да предизвика тежка анемия у малки деца. E210 – E219 (бензоати) и E220 – E229 (сулфити) са чести причинители на алергични реакции. Серният диоксид Е220, използван за консервиране на плодове, вино и др., дори разрушава някои витамини. Е102, Е110 и Е124 са оцветители, които се свързват с хиперактивността у децата. Антибиотични и хормонални примеси в продукти от животински произход нарушават дейността на имунната система и жлезите с вътрешна секреция. Те могат да доведат дори до безплодие, възпалителни процеси, доброкачествени и злокачествени образувания. ГМО са организми, в генната структура на които са внесени изкуствени промени. Макар да има противоречия относно вредата от тяхното консумиране, има достатъчно данни за алергизиращото и мутагенното им действие.

Всяко преяждане, дори със здравословна храна, води до интоксикация, тъй като всичко, което не се усвои от храносмилателните органи, загнива или ферментира. Токсичните крайни продукти от разграждането на протеините увреждат черния дроб, бъбреците, нервната система, ставите и кожата. Колкото и да са полезни при нормални условия витамините и минералите, при небалансиран прием могат да доведат до обменни нарушения. Затова внимавайте и правете информиран избор кое е най-добре за вашето здраве.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *