Mar 25

Какво е оксидативен стрес?

ябълка
Знаете ли, че на окисляването се дължи покафеняването на ябълката?

Фундаментът на всеки жив организъм се крие в способността на клетките да използват  кислород при метаболитните реакции и да поддържат жизнените си функции. Биохимичните процеси естествено водят до образуването на реактивни кислородни радикали. Клетките обичайно са способни да балансират продукцията на оксиданти, а и не всички са вредни за нас. Но когато равновесието в организма се наруши и нивото на свободните радикали се повиши, след изчерпването на антиоксидантите се предизвиква т.нар. оксидативен стрес. Той води до увреждане на клетките, което стои в основата на процесите на стареене и развитието на редица заболявания.


Свободните радикали
са крайно нестабилни частици с отрицателен електрически заряд. Сблъскват се с други молекули в клетката с цел да неутрализират заряда си. Процесът се нарича окисляване. Според някои специалисти във всяка клетка на тялото ежедневно се образуват около 10 хиляди свободни радикала – хидроксилни и хлорни радикали, водороден пероксид, различни мастни пероксиди, азотен оксид, свободен кислород. Много фактори могат да предизвикат излишък на оксиданти – стрес, радиация и токсични вещества като цигарен дим, прекалено дълго излагане на слънчеви лъчи или различни метаболитни процеси.

Съществуват витамини, минерали и ензими които осигуряват защита на организма срещу увреждане от свободните радикали. Набавянето на тези протектори е от ключово значение за добрата антиоксидантна закрила. Такива са витамин A (и особено формата му бета-каротин), редица флавоноиди, витамин C, витамин E и селен. Някои билки също имат свойства на антиоксиданти и допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес. Сред тях са чесънът, гинко билоба, червената боровинка, зеленият чай, олигомерните проантоцианиди в гроздовото семе, мащерката и репеят.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *