Oct 20

Ролята на пестицидите

airplane-465619_640

 

Пестицидите са навсякъде около нас – те са във въздуха, във водата, в храната. Те са се настанили уютно дори в кръвта и урината на човека. Трудно можем да се избавим от тях.

Какво всъщност представляват пестицидите?

Те унищожават вредните насекоми, гъбички, бурени и плевели, които пречат на селскостопанската продукция. Макар и вид лекарства за растенията, за хората те са токсични. В Европейски проучвания се сочи, че пестицидите са в около 90% от продукцията.

Кой е най-застрашен?

За съжаление, пестицидите могат да проникват в организма, докато дишаме, пием вода или се храним, както и през кожата. Разбира се, най-изложени на риск, са хората, които се занимават със селскостопанска работа, както и децата, които играят често на земята и поемат от вредните съставки.  За останалите хора основни източници на пестициди си остават хранителните продукти и напитките. Има данни, че в около 2,9% от плодовете и зеленчуците те са над допустимото количество за организма. А в почвата и подпочвените води, се съдържат вредни химически вещества, които вече са забранени за употреба, но продължават да проникват в храната ни. Най-вредни са пестицидите за малките деца и тийнейджърите, защото през тези периоди организмът е най-слабо защитен от външните влияния.

Как вредят пестицидите?

Някои учени сочат, че пестицидите могат да повлияят негативно женската и мъжката плодовитост, а други сочат, че влияят негативно и водят до  смущения в цялата ендокринна система.

Кои са най-замърсените продукти?

Оризът и житото са основни източници на пестициди за организма.

Сред зеленчуците най-носещи пестициди са карфиолът, броколито, чушките и патладжаните.

Сред плодовете най-много пестициди се откриват в бананите и гроздето.

Какво да направим, за да намалим вредното влияние на пестицидите върху организма?

  1. Мийте добре плодовете и зеленчуците.
  2. Винаги събувайте обувките си, когато влизате вкъщи, за да не внасяте пестициди с подметките си.
  3. Накисвайте добре краставиците и марулите във вода, преди да ги използвате за салата. Повечето пестициди в краставицата са съсредоточени в долния ѝ край – до дръжката – него изрязвайте по-надълбоко.
  4. Слагайте лимонов сок в салатата. Той обезврежда действието на пестицидите.

 

 

 

 

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *