Aug 20

7 растения с детоксикиращи функции

билки

  1. Андрографис

Aндрографисът, известен още като „крал на горчивото”, ускорява обезвреждането и елиминирането на токсините чрез черния дроб и жлъчката. Отделянето на повече жлъчка започва още с попадането на малки количества от горчивата билка в устната кухина и гърлото. Андрографолидите в Андрографиса намаляват вредата върху черния дроб от употребата на алкохол и някои лекарства, сред които парацетамол. Билката действа благоприятно и върху детоксикиращата работа на бъбреците. Мощен имуностимулатор е.

  1. Леспедеза

Леспедезата пречиства по уникален механизъм кръвта и съдовата мрежа на бъбреците. За разлика от повечето диуретици, които просто промиват пикочните пътища, Леспедезата подобрява работата на гломерулите. Те филтрират кръвта от отрови. Следователно билката осигурява не само пречистване на самите бъбреци, но и на кръвта, от токсини и обменни разпадни продукти.

  1. Коприва

Това чудесно типично българско растение има редица ползи за човешкия организъм. А чаят от него рано сутрин води до освобождаване от токсините, които са се натрупали в тялото през нощта.

  1. Маруля

Свързваме марулята най-вече със свежите пролетни салати. Не само е вкусна, а и доста полезна. Тя, както и повечето зелени храни, пречистват организма от токсини. Освен това обаче тя се отразява много добре и на съня. Марулята съдържа магнезий, който е особено ползотворен при стресови ситуации. Като храна е лека, не натоварва излишно храносмилателната система.

  1. Босилек

Босилекът е предпочитана в много кухни подправка. Но тя е и полезна билка. Знаете ли, че ароматните зелени листа имат детоксикиращо действие. Освен това растението успокоява и отпуска.

  1. Репей

Билката подобрява мастната обмяна и има жлъчегонни, противовъзпалителни и антиалергични съставки. Стимулира отделянето на отпадъците от кръвта и потока на лимфата, което оказва влияние на цялостното снабдяване на органите с кръв и хранителни вещества. Укрепва съединителната тъкан. Елиминира застоялите течности от тялото.

  1. Мащерка

Любимата ароматна билка притежава отхрачващо, антиспазматично и муколитично действие. Благоприятният ѝ ефект се дължи на ценни етерични масла. Те биват абсорбирани от лигавицата, където стимулират жлезистите ѝ клетки и власинките на епитела. Така се подобрява елиминирането на секретите, микробните тела, замърсителите от околната среда, дериватите на тютюна и т.н. Мащерката действа антибактериално и подобрява храносмилането.

 

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *