Mar 11

Пречистване на черния дроб

черен дроб

 

Черният дроб има централна роля в повечето процеси на обмяната и най-вече в детоксикацията. Състоянието му е свързано с чистотата на целия организъм, тъй като неефективната му функция води до разнасяне чрез кръвта на отрови навсякъде по тялото.

 

Той е под постоянен обстрел от токсични вещества, но е развил ефикасни механизми, за да ги неутрализира: филтрация на кръвта от бактерии и бактериални продукти и имунни комплекси, клетъчно обезвреждане и секреция на жлъчка. Клетъчното детоксикиране е на няколко фази, при които се обезвреждат различни лекарства, никотин, хистамин, хормони, бензоати, наркотици, инсектициди, токсини от храносмилането.

 

Ако няма адекватна антиоксидантна защита (научете повече ТУК), всеки път, когато черният дроб неутрализира токсини, органът търпи увреждане от свободни радикали. При спазми или камъни в жлъчката, както и при консумация на алкохол, може да настъпи холестаза, което води до застой на токсините в черния дроб.

 

Детоксикиращата дейност на черния дроб може да се подобри чрез рационално хранене, както и с допълнителен прием на определени нутриенти. Плодовете и натуралните оцети са богати на органични киселини, които подпомагат пречистването на органа чрез повишаване на жлъчкоотделянето. Чернодробната мастна обмяна се подпомага от т.нар. фосфолипиди, които се приемат основно със суровите ядки, семена и масла. Трябва да се ядат големи количества зелеви зеленчуци (богати на т.нар. гликосинолати) и храни, богати на витамини B и C. Редица органични токсини се обезвреждат по-лесно, когато се консумират цитрусови плодове и подправки, богати на лимонен. Но ако взимате лекарства за понижаване на кръвното или за увеличаване на естрогените, или пък сте изложени на високи нива на токсини от околната среда, ограничете грейпфрутите. Те съдържат флавоноид, който пречи на цитохромните ензими да елиминират някои вещества.

 

Сред най-използваните билки, подпомагащи функцията на черния дроб, е белият трън. Той предпазва от изчерпване на глутатиона и така поддържа капацитета на органа.

 

Особено ценен е андрографисът. Отделянето на повече жлъчка започва още с попадането на малки количества от горчивата билка в устната кухина и гърлото. След като преминат в кръвта, активните съставки действат антиоксидантно, имуностимулиращо, обезболяващо, температуропонижаващо, антитромботично и понижават кръвната захар. Те предпазват черния дроб от увреждания и намаляват вредата от употребата на алкохол. Андрографисът поощрява действието на важни цитохроми, отговорни за обезвреждането на някои лекарства, сред които парацетамол. Той действа благоприятно и върху детоксикиращата работа на бъбреците.

 

Важно е да се знае, че при хора с дълготраен жлъчен застой при първоначалния период на пречистване е възможно да се появят очистителни кризи като част от оздравителния процес (тежест в корема, преходно разстройство, гадене, отмаляване, обриви, лош вкус в устата).

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *