Apr 24

Какво причинява запек?

 

тоалетна хартия

 

Сред причините за настъпване на запек са недостатъчна физическа активност, напреднала възраст, мускулни и неврологични заболявания, анатомични аномалии, заболявания на червата. Затрудненото или нередовно изхождане може да се появи като страничен ефект на лечение със съдържащи желязо препарати и някои лекарства, като обезболяващи и антидепресанти. Метаболитни нарушения, като пониженото ниво на хормоните на щитовидната жлеза и повишеното ниво на калция в кръвта, също предразполагат към констипация. Но в повечето случаи запекът се дължи на непълноценно хранене, на недостатъчно фибри и течности в приетата храна.

 

Ако червата не се изпразват редовно, се натрупват отпадни продукти. Антигените и токсините на чревните бактерии и несмляната храна могат да допринесат за развитието на ред здравни неразположения, главоболие, подуване, газове, лошо настроение, неприятен дъх в устата или мирис на тялото, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата. Редовната дефекация е от ключово значение за поддържане на добро здраве. Затова е важно да следим сигналите на тялото и да обърнем внимание на неговите нужни.

 

Индийският бял живовляк (Plantago Psyllium) е бил познат още на древната Аюрведическа медицина поради ценните си разтворими и неразтворими фибри, които нежно възстановяват естествената моторика на червата, без да водят до зависимост. Сега Псилиумът е признат в цял свят. ЛаксаЛ съдържа фините обвивки на семената на растението, грижливо съхранени в меки целулозни капсули, които позволяват продуктът да се употребява от вегетарианци, вегани, постещи и хора, алергични към желатин. Фибрите са ценни за доброто храносмилане и чревното здраве.

 

Чрез приемането на растителни фибри от Псилиум се избягват отрицателните странични ефекти, съпътстващи използването на повечето лаксативи – изтъняване на чревната лигавица, дискомфорт и зависимост.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *