Apr 08

Каква е ролята на диуретиците?

диуреза

При диурезата е много важно да се запази калият

 

Диуретиците провокират увеличеното производство на урина. Често ги наричат „отводняващи“ или „обезводняващи“. Те намаляват количеството на натрий и вода, които се реабсорбират обратно в кръвта. Това увеличава количеството на урината и подпомага тялото да се отърве от натрупаните задържани течности.

 

Причините, поради които може да се наложи приемането на диуретици, могат да бъдат инфекции, като цистит, уретрит, пиелонефрит и простатит. Използват се и за лечение на отоци, сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане. Съществуват няколко вида диуретици, но всички увеличават отделянето на вода от тялото. Най-често срещаните са бримкови диуретици, тиазидните  и калий съхраняващи диуретици.

 

Бримковите диуретици пречат на способността на тялото да реабсорбира натрия, което води до отделяне на повече вода с урината. Действат бързо и силно. Могат да се предпишат при белодробен оток или сърдечна недостатъчност. Влияят и на реабсорбцията на калия, калция и магнезия, като по този начин могат да нарушат електролитния баланс в тялото.

 

Тиазидните диуретици се предписват при високо кръвно налягане, при сърдечна недостатъчност или при наличието на оток. Действат като блокират реабсорбцията на натрия и хлора, а оттам – и на водата, стимулирайки диурезата. Имат по-слаб и по-бавен диуретичен ефект. Също влияят на реабсорбцията на калция, магнезия и калия, нарушавайки електролитния баланс.

 

Калий съхраняващите диуретици. Калият е изключително важен за тялото. Той играе ключова роля при всеки сърдечен ритъм, затова е известен и като минерала на сърцето. Сто хиляди пъти на ден помага на сърцето да прокара кръвта през тялото. Той също така помага на мускулите да се движат, нервите да работят и бъбреците да филтрират кръвта. Калий съхраняващите диуретици са най-щадящите диуретици. Те не позволяват по време на диурезата да се изгуби прекалено много от минерала. Такъв диуретик е Златната пръчица.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *