Aug 16

Дишане на чист въздух

woman-570883_960_720

Колко е хубаво да сме високо в планината или на морския бряг. Поемеме дълбоко въздух и дробовете ни се изпълват с чиста наслада – капка почивка, усещане за покой и хармония.

Давали ли сте си сметка какво всъщност се случва с белите ни дробове и как се осъществява този процес? За нас това е изцяло физиологичен, нерационален процес, на който рядко обръщаме внимание? Всъщност  при покой човек диша 16-20 пъти в минута, освен ако не е добре трениран спортист, който може да диша 10-14 пъти в минута. С вдишването на въздух в белите дробове на кръвта се дава кислород, без който не може да се осъществи обмяната на веществата (храненето) в клетките на тялото.Дишането се осъществява посредством диафрагмата. Тя е мускул. При вдишване тя се свива и се сплесква. Именно това увеличава обема на гръдната кухина, а налягането в белите дробове спада. Атмосферното налягане избутва въздуха навътре през трахеята, докато двете налягания се изравнят. Когато се издишва, процесът се осъществява наобратно – диафргамата се издува, вътрешното налягане нараства и избутва издишания въздух навън до изравняването с атмосферното.

Да се живее и работи на чист въздух обаче е най-доброто средство за избягване на много заболявания. Ако нямате тази възможност, се възползвайте при всеки удобен момент и доставете на тялото си здраве.

 

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *