Aug 07

Дигитална детоксикация

дигитална детоксикация

 

Залепени ли сте за телефона си? Как се чувствате, ако ви се случи да го забравите у дома? Използването на социални мрежи запълва ли почивката ви? Колко често проверявате пощата си, дори когато не сте на работа? Зависими ли сте от дигиталните технологии?

 

Замислете се над тези въпроси и се запитайте дали нямате нужда от дигитална детоксикация. Но бъдете откровени. Постоянната умора, потрепването при всяка нотификация, неспирното взиране в екрана на телефона или лаптопа подсказват, че комуникационните джаджи са завзели твърде много от ежедневието ви и не оставят време за релакс и отдих на ума ви.

 

Въпреки че много хора не осъзнават нито обсебеността си, нито нуждата от едно такова дистанциране от любимите устройства, лятната ваканция е чудесен момент да видите как ще ви се отрази подобна почивка.

 

В основата на дигиталната детоксикация стои драстичното намаляване на използването на комуникационните технологии. Т.е. поне за ден – два, а по възможност по време на цялата си отпуска, забравете за имейлите, фейсбук, инстаграм, пинтерест, любимите си сайтове, приложенията като скайп, вайбър и т.н.

 

Първоначално дискомфортът ви може да е голям, тъй като се нарушава вашият нормален ритъм. Но, усетили спокойствието, свободата и повечето свободно време, което можете да посветите на близки, хоби, книги, сън…, вие бързо ще оцените ефекта и предимството на дигиталния детокс.

 

И един пример от практиката, който предоставя компанията Kovert Designs, провела изследване сред 35 изпълнителни директори, предприемачи и други специалисти, за които смартфоните са се превърнали в “част от самите тях”. Участниците в експеримента пътешествали из Мароко. Първо били настанени в хотел с всякакви удобства, включително и интернет. Следващите четири дни обаче прекарали из самата пустиня, като не са имали достъп до никакви мобилни устройства. По данните на наблюдаващите ги невролози, липсата на телефони е стимулирала междуличностната комуникация в групата. Това пък е довело до видима промяна в стойката на тялото от приведеното взиране в екрана към разговор очи в очи. Изправянето на гърба и раменете спомага за по-добрата кондиция, прави ги по-отворени за общуване, коментират невролозите. Друг положителен ефект е, че паметта им се е подобрила. Когато всичко е записано в телефона, дори имената на хората, на човек не му се налага да помни. С течение на времето това се отразява на възможността за запаметяване дори на елементарни неща.

 

Сред пустинята, необезпокоявани от комуникационните технологии, те успели да обърнат повече внимание не само на преките си събеседници, а и на лични и служебни въпроси и да намерят отговор на важни проблеми. Наблюдаващите ги са забелязали и подобряване на настроението и тонуса на пътешествениците, дори и на качеството на съня. Смятат, че това се дължи на отсъствието на синята светлина от екраните, която потиска производството на мелатонин и не позволява на тялото да си почине пълноценно.

 

Това проучване, а и мнението на други специалисти, показва, че ползите от една дигитална детоксикация са реални. Всеки сам обаче трябва да намери за себе си оптималната среда на използване на любимите устройства и дистанцията от тях, осигуряваща почивка и междуличностно общуване.

 

 

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *