Mar 11

Тежки метали в бита

тежки метали

 

Замърсяването на въздуха, почвите и водите води до замърсяване на човешкия организъм. Токсичните (неточно наричани „тежки”) метали са резултат главно от индустриалната дейност. Основните им механизми са три: блокират дейността на ензимите, изместват минералите (оловото изтласква калция от костите и те стават по-слаби), увеличават оксидативния стрес.

 

Алуминият, ако е в прекомерни количества, се отлага в мозъка, затова много от симптомите на отравяне са сходни с тези при болестта на Алцхаймер. Присъства в ред всекидневно използвани лекарствени средства, препарати против изпотяване, пасти за зъби, кухненски съдове, консервни кутии и др.

 

Арсенът е силно отровен. Малки количества от него могат да бъдат открити в пестициди, перилни препарати, смог, тютюнев дим, в някои храни и дори в питейната вода. Засягат се вътрешните органи, кръвните клетки и нервите, променя се видът на ноктите.

 

Живакът се съдържа в ред битови продукти: козметика, стари термометри и зъбни пломби, бои и мастила в принтерите и татуировките, латекс, пластмаси, лакове и др. Той е натрупваща се отрова, която лесно достига до мозъчните клетки и възпрепятства достъпа на хранителни вещества до невроните. Може да наруши нормалния имунен отговор, да причини трайни бъбречни, сърдечни и дихателни проблеми. Специфични признаци са металният вкус в устата, разклащането на зъбите, треперенето.

 

Кадмият измества цинка от депата му в черния дроб и бъбреците и нарушава функциите на тези органи. Застрашава здравето, тъй като потиска имунната система. Използва се в производството на бои, пластмаса, клетъчни телефони, портативни компютри и играчки. Други източници са черупчестите морски деликатеси, торовете, пестицидите, преработените зърнени храни, замърсеният въздух и тютюневият дим.

 

Медта и желязото в малки количества са нужни за кръвта и развитието на органите, но при излишък стават токсични. Източници на мед са медни съдове, инсектициди, някои храни, чешмяна вода и химикали в плувните басейни. Използването на противозачатъчни таблетки и тютюнопушенето повишават нивото на мед в кръвта. Желязото се акумулира от ползвани в промишлеността и бита продукти и чрез неуместно вземане на минерални добавки.

 

Никелът в микроколичества е необходим за стабилизирането на ДНК и РНК, но в големи дози блокира производството на енергия в клетките. Съдържа се в автомобилните газове, цигарения дим, заводските пушеци и прахта във въздуха. Има го и в хидрогенираните мазнини, рафинираните храни и фосфатните торове. Никелът е и чест алерген.

 

Оловото реагира с антиоксидантните ензими в клетката, като намалява способността им да я защитават от увреждащото действие на свободните радикали. Хората с остро оловно отравяне имат стомашно-чревни колики, треперене, световъртеж, безсъние, схванатост на ставите и мускулите, метален вкус в устата; венците им посиняват. Хроничното отравяне уврежда бъбреците, черния дроб, сърцето и нервната система. Олово има в атмосферата, в редица производства и в някои предмети от бита, като консервни кутии. Влага се за допълнителен блясък на кристални, глинени и порцеланови съдове.

 

Своевременната детоксикация на организма е изключително важна за неговото здраве.

 

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *