Mar 27

Ролята на фибрите в организма

мюсли

 Те са „чистачите на организма”

Ролята на фибрите за организма е безспорна. Наричани още влакнини, те се съдържат в растителните продукти и би трябвало да бъдат част от ежедневно консумираната храна. Те са „чистачите на организма”. Много от съвременните болести се дължат именно на премахването на фибрите от храната (например рафинирането и др. процеси).

 

 

Приемането на повече фибри води до по-бързо засищане и не позволява преяждането. Влакнините спомагат за намаляването на кръвната захар и LDL холестерола в организма, което ги прави задължителна част от храната на диабетици и хора, предразположени към сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Въпреки голямата необходимост на човешкия организъм от растителни фибри, голям процент от храната, която употребяваме, е бедна именно на тези фитокомпоненти. В Древността храненето на повечето народи е включвало повече от 100 г фибри на ден, докато днес те са средно под 20 г в цивилизованите страни.

 

 

Липсата на фибри в менюто ни води до различни видове нарушения при функционирането на храносмилателната и отделителната система, като най-често срещаното оплакване е запекът.

 

Фибрите са най-сложният тип въглехидрати  – нескорбялни полизахариди, които изграждат клетъчните стени на растенията. Те  нямат хранителна стойност, тъй като не се разграждат с отделяне на калории. Биват два вида – разтворими и неразтворими във вода. Повечето растителни храни съдържат и двата вида влакнини, макар и в различни пропорции. Модерната медицина, и по-специално диетологията, доказват ползите от фибрите за правилното усвояване на храната, стомашно чревна детоксикация, подобряването на перисталтиката и избягването прекомерното повишаване на вътрекоремното налягане.

 

 

Фибрите оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни вещества в микрогънките по повърхността на тънките черва. Те могат да се свързват с различни  прекурсори на токсични вещества и ги “извозват” извън тялото, преди последните да се превърнат в токсични агенти, способни да преминат през чревните клетки в кръвообращението.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *