Sep 26

Грижата за кожата – грижа за нашето здраве

кожа, детоксикация, пот, черен дроб

Сигурно знаете, че най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Площта й може да достигне от 1,5 до 2 кв.м., а теглото й до 10 кг. Общо тя съставлява около 16% от теглото на тялото.

Кожата е изключително високопроизводителен и жизненоважен орган. Тя не е просто “опаковка”. Тя ни пази от студа, от жегата, от ултравиолетовите лъчи. Тя е нашият термурегулаторен орган. Предпазва целия организъм от патогенни микроорганизми, вируси, бактерии и гъбички, от дехидратация, замърсители, всякакви вредители и алергени.

Чрез кожата усещаме милувките и нежността, вятъра и дъжда. Това се дължи на разположените в кожата рецептори за възприемане на външни влияния.

Кожата е пряко свързана с нашето психическо и емоционално състояние. На лицето ни “се изписват” нашите мисли и вълнения чрез изчервяване, пребледняване, настръхване.

Не на последно място именно през кожата чрез потта се отделят крайни продукти – вода и отпадъчни вещества. Кожата е основният компенсаторен орган на черния дроб. Т.е., ако той не успее да преработи определени токсични вещества, които сме поели, те излизат през кожата (най-често във вид на пъпки).

Затова грижата за кожата е грижа за здравето ни!

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *