Jun 24

Пречистване на храносмилателния тракт

зеленчуци

 

Храносмилателната система има не само функция да доставя на организма нужните съставки, но и определени пречистващи, имунни, обменни и нервно-вегетативни действия. Всяка храна, която не може да бъде смляна, се превръща в отрова както за самата система, така и за целия организъм: основното в разумното хранене е умереността. Подчертано гниещите или ферментиращи продукти, като месните и захарните изделия, следва да бъдат ограничавани. Силно пикантните и горещи ястия могат да увредят хранопровода, стомаха и червата.

 

Фибрите са съставна част на цялостните растителни храни. Изключително полезни са за пречистването на червата и целия организъм, включително от тежки метали и холестерол. Съдържат се в пълноценните зърна, плодовете и зеленчуците. В концентриран вид ги има в семената на псилиума. Някои богати на фибри продукти, като земната ябълка, са пребиотици, т.е. подпомагат развитието на полезните бактерии и задържат растежа на патогените.

 

Всекидневно черният дроб произвежда около 1 литър жлъчка, която пренася токсините в червата. Когато менюто е бедно на баластни вещества, тези отрови няма да се свържат добре с екскрементите и може да се резорбират отново в кръвта. Тъй като чревните бактерии често видоизменят токсините, те стават още по-вредни. Всъщност самият храносмилателен канал е тясно зависим от състоянието на жлъчно-чернодробната и панкреатична подкрепа. По отношение на лечебните растения това означава, че освен билки за подобряване на храносмилането, като лайка, копър, невен, ружа, жълт кантарион, жиловлек, са важни и действащите жлъчегонно и предпазващо черния дроб и панкреаса, както и ензимните добавки.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *