Mar 30

Мащерката – вкусната лековита билка

                             мащерка

 

Високо в планината сте. Чист въздух и песен на птици ви носят спокойствие и мир. Един лек, но настойчив аромат се носи и изпълва сетивата ви. Желанието за топъл чай в ръка и последваща хармония се настаняват уютно. Мащерка…

 

 

Надали има човек, който да не разпознава аромата ù, който да не се е влюбил в напитката или който поне веднъж да не е брал малките розови цветчета. Така позната за нашите ширини, мащерката е една от най-любимите напитки във вид на чай (отвара). С приятния си аромат и вкус, тя е една от предпочитаните билки. Умело се използва и в кулинарията, като придава специфична мекота и изразителност на ястията. Освен със своите вкусови качества, тя притежава редица лечебни свойства, които традиционната медицина използва от векове.

 

Наричат мащерката „растение на бъдещето“, от една страна, заради широкоспектърното ѝ действие, от друга – заради своята безвредност. Тя е много богата на етерични масла и именно те са активните съставки, отговорни за повечето от целебните ѝ качества. Цъфтящите връхчета са известни като силно антисептично, спазмолитично, газогонно, дезинфекционно, отхрачващо и седативно средство. Заради силните си муколитични свойства, растението се използва вътрешно за лечение на суха кашлица, магарешка кашлица, бронхит, астма, ларингити, нарушено храносмилане, гастрит и диария. Външно се използва при лечение на ангина, заболявания на венците, ревматизъм, артрит и гъбични инфекции.

 

Мащерката има много силно антиоксидантно действие. Редовната ѝ употреба подобрява здравето и дълголетието на отделните клетки на тялото и следователно удължава живота. Етеричното масло е силно антисептично. То е едно от най-важните масла, използвани в ароматерапията. Наричат го „антибактериалното масло”. Използва се в случаите на изтощение, депресия, инфекции на горните дихателни пътища, кожата и скалпа. Цялата билката е полезна при лечение на нарушения в храносмилането, болки в гърлото, треска.

 

Изследвания върху животни показват, че мащерката може да действа като болкоупокоително средство. Заради силната си антиоксидантна активност защитава мозъка от стареене. Други изследвания сочат, че билката притежава силен ефект върху черния дроб, помагайки му при преработката на алкохола и други вредни токсини. Проучвания върху човешки клетки показват силната противовъзпалителна и имуностимулираща активност на растението. През 2005 година Американската асоциация за контрол на комарите излиза със заявлението, че съединения, извлечени от етеричното масло на мащерката, могат да се използват като силен репелент срещу комарите. В проучване, публикувано в списанието Research in medical sciences през 2012 година, изследователи разделят група от 120 жени със силни менструални болки на две. На едните дават мащерка, а на другите ибупрофен.  Резултатите показват, че и двете групи има сходен болкоуспокояващ ефект.

 

С многостранното си действие върху организма мащерката е препоръчвана от много фитотерапевти за редица заболявания. За щастие, в България билката изобилства и краси планинските склонове. Използването ѝ обаче във вид на чай не може да осигури пълноценно ефекта от всичките ѝ свойства. За да изпъкнат те, е необходима по-силна концентрация. Затова приемът ѝ във вид на екстракт е най-подходящ.

 

  • от DetoxiFive
  • 0 Коментара

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *